Kireçlenme, kemiklerin ucunda arz kayran kıkırdak dokunun giderek aşınması ve yıpranması ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Giderek kötü davranışatlar gerçekleşebilir. Kemikler parçalanarak eklem ortamında birikmeye mirlayabilir. Bu perese vücutta iltihabi bir süreci ve sonrasında ağrı ataklarını ortaya çıyaşlır. 40 yaşın üstündeki bireylerde elan aşkın görülür. Başkaca ağır gaile taşımak gibi yeğin fiziki hareketlerde mevcut insanlarda, elan aşkın rastlanmaktadır. Eklem kireçlenmesi, eklem emrazının da çizgi nedenlerinden biridir. Kireçlenmeden diz, kalça, boyun, bel ve mirinç eklemleri etkilenir. Yaşın artması, obezite, eklemlerin aşırı kullanımı ve genetik yatkınlıklar riski artırır. Eklem Kireçlenmesini Önlemek İçin Beslenme Önerileri Iyi bereketli akarsu tüketin. Su, eklemlere takviye sağlamlar. Bu yüzden her ruz en az 8 bardak akarsu dâhilmek gerektiğini ihmal etmeyin. Suyun haricinde benzin, kefir, katık gibi mürtefi kalsiyumlu besinler bile, kemik sağlamlığına katkı sağlamlar. Göverti ve yemiş tüketin. Kemik sağlamlığı dâhilin, vitamin ve minerallerin tartılı bir şekilde allıkınması önerilir. Bu yüzden vitamin ve mineral değeri mürtefi olan göveri ve meyveleri beslenmenize ekleyin. Yağlı kırmızı ten tüketimini azaltın. Kırmızı ten tüketimi, hayvani proteinlerin aşkın kurumı sonucunda idrarla birlikte kalsiyum atımını artırır. Kemik sağlamlığını sıyanet etmek dâhilin kırmızı ten tüketimini azaltın. Bunun adına fasulye, mercimek, bezelye gibi protein itibarıyla verimli bakliyatları beslenmenize ekleyin. Yağlı balık tüketimini artırın. Omega 3 itibarıyla verimli olan yağlı balıklar, eklem emrazına karşı çok etkilidir. Hamsi, somon, orkinos gibi balık türlerinin tüketimi, kemik sağlamlığını müspet yönde etkiler. Yeşil çkamer dâhilin. Yeşil çkamer, eklem kireçlenmesinde müspet etkilere sahiptir. Antioksidan ve anti-inflamatuar etkilere ehil olduğu dâhilin, kemiklere takviye olabilir. Başkaca kireçlenmeden kaynaklanan dertlara ve şaksiyonkinliğe bile iyi gelir. Kaide kireçlenmesini azaltmak dâhilin yemeniz gerekenler; Meydana getirilen araştırmalara nazaran yemiş ve göveri itibarıyla verimli beslenmek, kalça kireçlenmesi riskini azaltır. Bu sebzelerin kuvvetli deşeni diallil disülfitindir. Elma, muz, armut, şeftali, kavun, üzüm ve kuru meyveler, soğan, pırasa ve zerrinmsak gibi sebzeler kalça kireçlenmesi riskini azaltır.